De macht van de media. De markt is de baas.

27 Okt 2009 - 19:00

In 2000-2001 begon EhB met de voortgezette opleiding journalistiek binnen het departement Toegepaste Taalkunde. Nu start dus het tiende jaar van onze opleiding. Ze is ondertussen een master geworden en er is een optie radio en tv bijgekomen, maar de doelstellingen zijn dezelfde gebleven: integere en kritische journalisten opleiden met de juiste mix van academische en praktijkvakken.
 
Om ons tiende jaar te vieren, nodigen we op 27 oktober alle oud-studenten journalistiek uit voor een debatavond die we samen met het instituut voor uitstraling en permanente vorming aan de VUB organiseren. Het zou fijn zijn om ook u allen daar te ontmoeten.
 
De macht van de media. De markt is de baas.

Mediadebat  - UPV in samenwerking met de master Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel.

Het is duidelijk dat de media macht hebben, veel macht. Maar wie heeft de macht over de media zelf?
Cas Goosssens pleit voor een grondige bezinning over de rol van de media in onze maatschappij en voor het behoud van een omroep die nog wat anders dan alleen commerciële belangen dient. Cas Goossens laat vooral de media over zichzelf aan het woord, wat genoeg stof oplevert voor een nieuw debat over de media, de vrije markt en vooral hun onderlinge band.

Inleidende lezing door Cas Goossens. Nadien volgt een panelgesprek samen met prof. dr. Hilde Van Den Bulck (UA) waarbij het publiek actief bij het gesprek wordt betrokken, onder leiding van Joël de Ceulaer.

Cas Goosssens is de gewezen directeur-generaal van de openbare omroep. Hij is auteur van het boek De macht van de media. De markt is de baas (2009). Eerder publiceerde hij ook al Radio en televisie in Vlaanderen - een geschiedenis (1998).

Prof. dr. Hilde Van Den Bulck doceert Mediabeleid en –cultuur aan de Universiteit Antwerpen. Onlangs publiceerde ze De media als glijmiddel voor de consumptiecultuur en Media tussen cultuur en commercie: trends in de Vlaamse media anno 2009.

Joël De Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie Grote Vragen voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanaf 2009-2010 is hij docent interviewtechnieken in de optie gedrukte en onlinemedia van de master journalistiek.

Praktische informatie

Inschrijven mogelijk via www.vub.ac.be/upv

DATUM: dinsdag 27 oktober 2009
TIJDSTIP: 19 uur
LOCATIE: GalerY' (gelijkvloerse verdieping) - campus Etterbeek, Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel
TOEGANGSPRIJS: voor studenten, alumni en personeel: 5 euro (drankje inbegrepen)