Science Bar Brussel: De media en het klimaat

11 Feb 2014 - 19:00

Wetenschappers wereldwijd zijn het erover eens dat de aarde opwarmt. Maar over het tempo en de mate van deze klimaatsopwarming bestaan er nog veel onduidelijkheden en controversen. De meningen zijn zeker sterk verdeeld als het aankomt over de mate van de menselijke impact op het milieu en welke verschillende maatregelen getroffen moeten worden.

De verschillende media spelen een niet te onderschatten rol in de beeldvorming bij het publiek en de beleidsmakers. Tijdens deze editie van Science Bar Brussel buigen drie onderzoekers met drie verschillende expertises zich over de vraag hoe de media onze visie op het milieuvraagstuk tracht te beïnvloeden en waarom. 

Panel:

Sebasthian Oberthuer: was van 2006 tot 2013 lid van het Compliance Comité van het Kyoto Protocol voor de ‘UN Framework Convention on Climate Change’. Bovendien treed hij sinds 2000 op als speciaal beleidsadviseur over internationaal klimaatsbeleid voor het Duits Federaal Ministerie van Milieurecht. Vandaag leidt deze politieke wetenschapper het Instituut voor Europese Studies bij de VUB. Hier onderzoekt hij vooral de integratie van internationale instituten en beleid rond klimaat. 

Prof. Dr. Ir. Joeri Van Mierlo is professor aan de VUB, waar hij MOBI – Mobility, Logistics and automotive technology research Centre – leidt. Zijn expertise ligt zowel in het gebied van de Elektrische en Hybride wagens (batterijen, omvormers, energie management simulaties) als in dat van de vergelijking op vlak van economie en milieu tussen wagens met verschillende aandrijvingstechnieken en brandstoffen.

Pieter Maeseele is onderzoeksprofessor aan de faculteit Poltieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is lid van de onderzoeksgroep Media, Beleid & Cultuur  binnen het departement Communicatiewetenschappen. Hij werkt samen met de onderzoeksgroep Maatschappij & Milieu en het Centrum voor Cinema en Media Studies. Prof. Maeseele zetelt de werkgroep Environment, Science and Risk Communication voor, en is vice-voorzitter van het Europese onderzoek Science and Environment Communication. De focus in zijn onderzoek ligt zowel  op wetenschappelijke en milieu kwesties als politieke en economische ontwikkelingen, zoals GGO’s, klimaatsverandering, energie, ethische consumptie, … .

Praktisch:

Afspraak @ Rits Café op dinsdag 11 februari vanaf 18u30 (aanvang debat om 19u)
Gratis toegang

Meer info via www.sciencebarbrussel.be
Optioneel inschrijven kan via de Science Bar Facebook