Debat: Sport als levenskunst

10 Maa 2015 - 19:00

Wanneer sporten verder gaat dan een hobby en een sporter topsportniveau  behaalt zonder daar per se zijn of haar brood mee te verdienen, dan wordt sport misschien wel beleefd als een levenskunst!

Joeri Van den Brande (Stuvo EhB) praat samen met VUB-professoren Marc Van den Bossche en Romain Meeusen over de meerwaarde en gevaren van topsport. We nodigen ook ultraloopster Léonie van den Haak uit, zij vertelt over de invloed van de duursport op haar leven.

Sprekers:

  • Marc Van den Bossche, hoofddocent wijsbegeerte VUB. Auteur van ‘Wielrennen’ en ‘Sport als levenskunst’. Gespecialiseerd in de filosofie van de lijfelijkheid en zelf ook duurloper en wielrenner.
  • Romain Meeusen, professor sportfysiologie VUB en hoofd BLITS (Brussels Labo voor Inspanning en Topsport). Auteur van verschillende internationale wetenschappelijke artikels rond duursporten, blessurepreventie en neurofysiologie van sport.
  • Léonie van den Haak, ultraloopster en blogster. 1e plaats op verschillende ultraloopwedstrijden (100km Amsterdam, 6u Haarlemmermeer, 12u Maasmechelen en 24u Berlijn, 2014) en 2e plaats Spartathlon 2012 (246km) in 28:42:36.
  • Joeri Van den Brande (Stuvo) Van opleiding cultuurfilosoof en klinisch psycholoog. Momenteel is hij directeur studentenvoorzieningen STUVO, dat o.a. instaat voor het sportaanbod binnen de Erasmushogeschool Brussel. Ooit begonnen met start-to-run en nu langeafstandsloper, waarbij dat lopen niet wedstrijdgericht is, maar als een wezenlijk deel van het alledaags leven.

Moderator: Jeroen Roppe (programmadirecteur FM Brussel, Docent RITS en fervent hardloper)

De Science Bar Brussel is een maandelijks afterwork wetenschapscafé, georganiseerd door de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Deze sporteditie vindt plaats op dinsddag 10 maart in het Rits Café in de A. Dansaertstraat 70. De deuren openen om 18u, het debat start om 19u (tot 20.30u). De toegang is gratis en tijdens de Science Bar serveert het Café dranken en pastaschotels voor een democratische prijs.

Meer info: www.sciencebarbrussel.be