Bert Beyens verkozen tot president GEECT

In Los Angeles vond deze maand het tweejaarlijkse Congres plaats van CILECT, de wereldorganisatie van filmscholen. Bert Beyens (docent en ex-departementshoofd RITS) werd er verkozen om de volgende 4 jaar president te zijn van GEECT  (Groupement Européen des Ecoles de Cinéma et de Télévision). GEECT verenigt 87 CILECT filmscholen uit 33 Europese landen (inclusief Rusland, Georgië, Libanon en Israël).

Bert Beyens volgt als president Marc Nicolas op, de directeur van La Fémis in Parijs die GEECT 8 jaar heeft geleid.

Donald T. Black van de Ierse school IADT en Pavel Jech, directeur FAMU Praag, zijn vice-president en “treasurer”.
Voor de GEECT Board werden verder ook nog Vinca Wiedemann, directeur van de DANSKE FILMSCHOLE, en Manuel Damasio, LUSOFONA Lissabon, verkozen.

Bert Beyens zetelt voor Europa ex officio in de Executive Council van CILECTDeze “International Association of Film and Television Schools (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision — CILECT) werd opgericht in Cannes in 1955.

CILECT groepeert  meer dan 160 audiovisuele opleidingsinstellingen uit meer dan 60 landen uit alle continenten en is dé wereldorganisatie van filmscholen. De Executive Council van CILECT heeft vertegenwoordigers uit 5 continentale regio’s, en dat zijn vanaf 2014 tot 2018 naast Bert Beyens ook Bruce Sheridan (Noord Amerika), Silvio Fishbein (Latijns Amerika),  Garth Holmes (Afrika) en Herman Van Eyken (Azië-Pacific). Ex-Ritser Van Eyken is directeur van de Griffith filmschool in Brisbane Australië.

President van CILECT is Maria Dora Mourao (Brazilië). Executive Director is Stanislav Semerdjiev (Bulgarije). Meer dan 65% van ’s werelds hoogste box-office film- en televisiemakers zijn afgestudeerden van CILECT lid-scholen.