Carrièreswitch en betere kansen op arbeidsmarkt voornaamste drijfveren van werkstudenten

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) telt 386 werkstudenten. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van twee jaar terug. Intussen zit zowat 8% van de EhB-studenten in een werktraject. Bijna de helft van hen heeft al een diploma hoger onderwijs, maar volgt de opleiding om een carrièreswitch te maken (bijvoorbeeld Vroedkunde na Romaanse talen of Landschaps- & Tuinarchitectuur na Handelsingenieur). 15% van de werkstudenten studeert louter voor het plezier. Bijna 10% van de studenten ontvangt tijdens de studie een uitkering van VDAB (voornamelijk bij Verpleegkunde). Deze bevindingen komen uit een enquête die de hogeschool recent voerde bij haar werkstudenten.

De meeste werkstudenten studeren bij om betere kansen te krijgen op de arbeidsmarkt of binnen het eigen bedrijf. Het grootste deel vindt de combinatie werken en studeren zwaar, maar goed haalbaar. Voor 70% van de respondenten doet de opleiding voldoende om aan de specifieke behoeften van de werkstudenten tegemoet te komen. De intake-gesprekken, de flexibiliteit (in verband met het programma of de spreiding in de tijd), de (digitale) organisatie van het afstandsonderwijs of de contactmomenten: het wordt allemaal positief beoordeeld. Slechts een kwart van de studenten neemt trouwens een vorm van verlofstelsel op.

Wat beter kan? De openingsuren van bepaalde facilitaire diensten zoals de bib of de cursusdienst. Die zijn (nog) niet altijd aangepast aan de beperkte aanwezigheid van de werkstudenten op de campus.

De grootste groep werkstudenten komt uit de provincie Vlaams-Brabant (43%), gevolgd door Antwerpen (20%) en Brussel (14%).

Sinds 2000 al biedt de Erasmushogeschool Brussel opleidingen aan voor werkstudenten. Sociaal Werk was de eerste, gevolgd door Landschaps- & Tuinarchitectuur. Recent werd het aanbod nog sterk uitgebreid, zodat op dit moment tien van de negentien opleidingen gedeeltelijk in afstandsonderwijs gevolgd kunnen worden.


Erasmushogeschool Brussel
dienst Communicatie

Dorien Brouwer

tel.: 02/559 02 57
e-mail: dorien.brouwer@ehb.be
www.erasmushogeschool.be