Het Conservatorium kan eindelijk plannen maken voor de renovatie

(tekst: het Nieuwsblad.be, Robin de Becker, zie ook deredactie.be)

Het Koninklijk Conservatorium Brussel heeft eindelijk zijn broodnodige renovatie te pakken. Nu ook de Franse gemeenschapsregering twintig miljoen euro in het gebouw pompt, kunnen de studenten en docenten opgelucht ademhalen.

Er is eindelijk een akkoord over de renovatie van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Dat liet Jean-Marc Nollet, minister van de Franse gemeenschap, gisteren weten. De Franse gemeenschapsregering zal net als de Vlaamse en de federale regering twintig miljoen euro pompen in de renovatiewerkzaamheden van de vervallen gebouwen van het conservatorium. Daar is al maandenlang een derde van de ruimte afgesloten na advies van de brandweer omdat het pand te bouwvallig was.

Renovatie

Zestig miljoen euro, broodnodig voor de volledige renovatie, komt nu eindelijk vrij waardoor de renovatie binnenkort kan beginnen. De Vlaamse, Franse en federale overheid komen op elf oktober nog eens rond de tafel om het verdere verloop van het dossier te bespreken. Dat sleepte zo lang aan omdat het conservatorium eigendom is van de Regie der Gebouwen, een federale instantie. Maar in 1998 werd de bevoegdheid onderwijs overgeheveld naar de gemeenschappen waardoor er onvoldoende werd in geïnvesteerd.

De studenten en docenten lieten in het verleden al meermaals hun stem en muziekinstrumenten horen om werk te maken van de renovatie. Zo kwamen tientallen studenten vorige week nog samen aan het Centraal Station voor een muzikaal protest. Eerder dit jaar liep er ook smeltwater binnen in de grote zaal waardoor er zelfs optredens moesten worden geannuleerd. Een oplossing werd eerst beloofd tegen de lente, nadien tegen het einde van het schooljaar, maar kwam er uiteindelijk niet tot gisteren.

Opgetogen

Gerald de Hemptinne van de vzw Conservamus die zich inzet voor de renovatie van het gebouw, kondigde vorige week zelfs nog nieuwe acties aan in de toekomst, desnoods ‘tot in de badkamer van de minister’. Zo ver zal het dus uiteindelijk niet komen. De vzw heeft al lange tijd plannen klaarliggen voor de renovatie, maar wachtte op de investeringen. Waarom het zo lang duurde vooraleer ook de Franse gemeenschap over de brug kwam met haar deel van de koek, is niet duidelijk. De twintig miljoen van hen was eveneens nodig aangezien er zowel een Vlaamse als een Franstalige kunsthogeschool huist in de gebouwen langs de Regentschapsstraat. Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Servais Verherstraeten (CD&V) is opgetogen dat er schot in de zaak is gekomen. ‘Nu kunnen we rond de tafel zitten om dit concreet te maken. Er zit eindelijk muziek in het dossier.’

Benefietconcert

Uiteraard blijft steun uit particuliere hoek ook welkom. Op 23 oktober organiseert Conservamus een steunconcert waarop u hartelijk bent uitgenodigd. Lees hier het programma.