GITAAR SYMPOSIUM 'Creative Encounters'

In november 2014 organiseerde onze HIPP-afdeling (Historicaly Informed Performance Practice) een symposium rond de figuur van C.P.E. Bach.  We hadden de eer er verschillende internationale gasten te mogen ontvangen.  Het werden drie intense dagen waar zeer interessante ideeën uitgewisseld werden en vele boeiende ontmoetingen plaatsvonden.

Na dat eerste succes presenteert de gitaarklas van het KCB - in samenwerking met de onderzoeksafdeling - een nieuw symposium en dit in de ware zin van het woord.

Het evenement vindt plaats in twee sessies van telkens drie dagen: van 10 tot 12 maart en van 30 maart tot 1 april 2015.  Het publiek  krijgt een boeiend programma van lezingen, gesprekken, master classes, recitals en concerten aangeboden.  Er komen drie generaties van componisten en uitvoerders aan bod die allen een unieke impact hebben gehad op de gitaarcomposities van de 20ste eeuw hetzij als componist, uitvoerder of als bron van inspiratie.

Dit is niet zomaar een gewone discussiebijeenkomst met een eenvoudige rode draad.  We gaan hierbij terug naar de ware betekenis van het Griekse woord “symposium”: het organiseren van een samenkomen om de geest te verruimen en ziel te verlichten. Het gemeenschappelijk gegeven van dit symposium is de waardering voor de immer aanwezige en levendige creatieve dialoog tussen uitvoerders en componisten over het repertoire voor klassieke gitaar in de 21e eeuw.

Ten slotte is dit gelegenheid bij uitstek Antigoni Goni in de bloemetjes te zetten naar aanleiding van haar 10 jarig jubileum als gitaardocente aan het Koninklijk Conservatorium te vieren.