Gouden GOM en Prijs van de Minister Media uitgereikt op Nacht van de Journalistiek

De allereerste editie van de Nacht van de Journalistiek bood laatstejaarsstudenten journalistiek een hele reeks workshops en speeddates aan rond actuele journalistieke thema's. De  samenwerking met de collega's van alle Vlaamse professionele bachelors en masters Journalistiek, en de professionele partners, leidde tot een talrijke opkomst.

Prijs van de Minister van Media

Een hoogtepunt was uiteraard de uitreiking van de Awards. De Prijs van de Minister van Mediaging voor jonge laatstejaarsstudent bestond uit een roterende, betaalde stage op vier verschillende Vlaamse krantenredacties. Centraal in de Prijs van de Minister van Media staat de vraag "Wat betekent de deontologische code concreet voor een journalist, in een globaliserende media-economie?" Studenten werden opgroepen een bijdrage in te sturen.

Ingrid Lieten, Minister van Media, overhandigde in persoon de hoofdprijs aan Jeroen Van Horenbeek voor zijn inzending "Het is een wankel evenwicht". Hij is student aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. De runners up zijn beide EhB-studenten: "Een embedded journalist bestaat niet" van Barbara Moens en "Check, check, dubbelcheck, maar niet op het internet?" van Noëmie Machtelinckx.

Gouden GOM

Tessa Vermeiren mocht de eerste Gouden GOM overhandigen aan een alumnus van de Master Journalistiek. Deze prijs werd ingericht aan aanleiding van het tienjarig bestaan van de masteropleiding.  De prijs gaat naar Ine Renson, voor haar artikel 'In de hel van Eldorado' verschenen in De Tijd van 20 december 2008. Ine Renson kreeg trouwens dezelfde avond eveneens de prestigieuze Dexia Prijs voor de financieel-economische pers. De gouden GOM ontving zij om de moeilijkheidsgraad van het stuk, het engagement dat eruit spreekt en de uitstekende journalistieke reflex.

In het juryrapport lezen we verder nog het volgende: Ine Renson was in Dubai en Abu Dhabi voor een reeks reportages over de toen nog boomende Golfstaten. Dit artikel over de besmuikte achterkant van het Eldorado, over het lelijke gezicht van de globalisering, namelijk het voetvolk samenhokkend als beesten in een gloeiend hete woestijn, viel niet binnen haar opdracht. Haar neus voor nieuws en haar engagement dreven haar evenwel verder in deze niet makkelijke opgave. Ze maakte er een intelligent geresearcht, origineel en to-the-point artikel van, waarin ze de link met de Belgische werkelijkheid - de baggerbedrijven die daar aan de slag zijn - niet vergat. In de hel van Eldorado, is voor een zakenkrant als De Tijd een gedurfd en kritisch verhaal.

De top-vijf van de genomineerden onderscheidt zich door de ondernemingszin die ze hebben getoond, door de grondige research en de drive om niet voor evidente, voor-de- hand-liggende onderwerpen te gaan. Het is fijn te constateren dat de studenten van de master journalistiek van de Erasmushogeschool een stek hebben gevonden op zowat alle redacties van Vlaanderen.

De inzendingen verschenen in Het Belang van Limburg, Metro, De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen, De Tijd, Knack Weekend, Knack Extra, Trends, De Wereld Morgen, Mo*, Sport/Voetbalmagazine en Eos.

Het verheugt ons bijzonder dat de deelnemers blijk geven van goede sociale reflexen, door aandacht te besteden aan het nieuws in de marge, buiten de onderwerpen die traditioneel belangrijk en invloedrijk worden geacht.

Het stuk van Kristof De Ryck, over de blindentribune van Anderlecht, dat verscheen in Sport/Voetbalmagazine was daar een sterk voorbeeld van.

De master journalistiek van de Erasmushogeschool bestaat pas tien jaar, dat betekent dat de eerste afgestudeerden 33-34 jaar oud zijn en dat de meeste inzenders junior journalisten zijn. Deze prijs wil in de eerste plaats een aanmoediging zijn voor jonge journalisten die nog kunnen en zullen doorgroeien, die in de komende jaren sleutelposities kunnen bezetten.

Naast Ine Renson waren nog genomineerd:  

GWEN DECLERCK  met haar artikel 'AFKICKEN IN EEN LUXESUITE' verschenen in De Tijd op 20 juni 2009

KRISTOF HOEFKENS met zijn artikel 'In de Schaduw van Hollywood. Skid Row, de daklozenhoofdstad van Amerika', verschenen in De Standaard op 11 november 2010.

RUBEN STEEGEN met zijn korte artikel 'Woestijnvis belazert Vlaamse pers, productiehuis verstuurt jaar lang fictieve persberichten', verschenen in Het Belang van Limburg op 16 juni 2010.

GEERT ZAGERS  met 'Generatie Z. De digitale autochtonen' verschenen in Knack Extra van 17 november 2010.

De vijf genomineerden werden voor het feest geïnterviewd. Bekijk hier de filmpjes over hoe bezield zij spreken over de uitvoering van het beroep als journalist.

En hieronder staan de foto's van prominente aanwezigen tijdens de Nacht van de Journalistiek.