Hersenonderzoek en comedy tijdens Dag van de Wetenschap op Brussels Health Campus

De Brussels Health Campus bruist elke dag van de wetenschap, maar op 23 november kan iedereen dat uitzonderlijk met eigen ogen en handen gaan bekijken én voelen. De Erasmushogeschool Brussel (EhB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis (UZ Brussel) bieden jong en oud een unieke en gratis blik achter de schermen tijdens de jaarlijkse Dag van de Wetenschap. Met 2014 als ‘Jaar van het Brein’ ligt de focus op hersenonderzoek en gezondheid. Verre van breinloos zondagsvertier dus!

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid en lokt elk jaar duizenden bezoekers naar tal van Vlaamse universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en bedrijven. Ook dit jaar staan op zondag 23 november van 10u tot 18u bijna 500 activiteiten gepland op 86 locaties in Vlaanderen en Brussel. Met 2014 als ‘Jaar van het Brein’ bieden EhB, VUB en UZ Brussel op de Brussels Health Campus een tjokvol programma van wetenschapsactiviteiten aan rond de hersenen en neurowetenschappen.

Zo krijg je de unieke kans om rond te snuffelen in de snijzaal van het UZ Brussel, kun je in de huid van een labodetective kruipen, een echte ‘Oculus Rift’ testen en zo de wereld van de virtual reality induiken, aan de slag gaan met 3D-printers en lasercutters, een halsketting maken van je eigen DNA, een ballon opblazen met gist, ... Of maak je liever kennis met robot Zora (Zorg Ouderen Revalidatie en (Aan)valdetectie), speel je dankzij een MakeyMakey-piano op groenten en fruit of stel je een Twittervraag aan een hersenspecialist? Naast de vele doe-activiteiten zijn er ook lezingen over uiteenlopende thema’s. Zo wijdt VUB-voedingsdeskundige prof. Patrick Mullie uit over evidence-based voedingsleer en onderzoekt taalkundige Jill Surmont het effect op de hersenen bij het leren van talen. Verder leer je onder meer hoe de natuur een inspiratiebron is voor mechanica, architectuur en dagelijkse objecten in een boeiende lezing door EhB-deskundige Wim Collet.

Afsluiten doen we om 17u in stijl, met de Nerdland Comedy Show, gehost door Lieven Scheire. Hij nodigt zijn buitenlandse wetenschapsvrienden uit, waaronder Dan Schreiber, producer en een van de ‘elves’ achter de razend populaire Britse panelshow ‘QI’. De komische nerds nemen aan de vooravond van de Wetenschapsdag trouwens ook een podcast op in het Atomium, waarover je meer informatie vindt op Wtnschp.be.


De Dag van de Wetenschap richt zich tot een breed publiek, met activiteiten voor bezoekers van elke leeftijdscategorie. De doorlopende activiteiten vereisen geen ticket, maar voor de evenementen die op bepaalde tijdstippen plaatsvinden, kun je je gratis registreren om een plaatsje te garanderen. Meer informatie en tickets: www.dagvandewetenschapbrussel.be.

Meer info

Erasmushogeschool Brussel
Brussels Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie

Ilja Van Braeckel

tel.: 0496/66 40 59
e-mail: ilja.van.braeckel@ehb.be
www.erasmushogeschool.be