Met 'Infimosa' werkt EhB actief mee aan opleiding verpleegkundigen in Noord-Congo

In februari trekken twee docenten van onze opleiding Verpleegkunde naar Noord-Congo om daar ter plaatse een verpleegkundeschool te gaan ondersteunen. Het project heet Infimosa en staat voor Infirmiers, moteurs pour la santé, omdat de verpleegkundige daar eigenlijk de drijvende kracht is in het centre de santé ter plaatse.

Het project focust op twee scholen in de noordelijke evenaarsprovincie, namelijk in Yakuma en Mbandaka. De docenten gaan nu in de eerste plaats naar Yakuma omdat de nood daar het hoogte is. Aan de hand van ‘Train-the-trainer’-methode gaan ze docenten ter plaatse ondersteunen om een kwaliteitsvolle opleiding Verpleegkunde uit te bouwen, zodat de afgestudeerden voldoende voorbereid zijn om de taak die hen te wachten staat als spil van het medisch centrum.

In oktober ’14 ging al eens een missie ter plaatse als voorbereiding. Zij deden vooral prospectie naar de stand van zaken en de noden. Zij brachten ook het beschikbare lesmateriaal mee, zodat dit in december ’14 en januari ’15 al vanuit Brussel kon bekeken worden.

De docenten die in februari ’15 ter plaatse gaan nemen ook medisch materiaal en educatief materiaal mee om de opleiding ter plaatse te ondersteunen. Er gaat ook nog één verpleegkundige mee vanuit de organisatie Mederi. Het is de bedoeling om dit jaarlijks te herhalen, er zouden dan ook studenten meegaan in het kader van een internationale stage.

EhB zoekt ook sponsors voor dit project want de reis- en verblijfkosten zijn hoog. Contacteer ann.claeys@ehb.be

(bron foto: congodorpen.org)