Neelie Kroes en Alexander De Croo op bezoek bij 30 kinderen die leren programmeren in een Brusselse CoderDojo tijdens de EU-programmeerweek

De programmeerweek is een EU-wijd initiatief om het belang van programmeren onder de aandacht te brengen. Miljoenen kinderen, ouders, leraren, ondernemers en beleidsmakers doen dan mee aan evenementen op kleine of grote schaal die in het teken staan van programmeren en aanverwante vaardigheden. Het initiatief is erop gericht programmeren zichtbaarder te maken, de benodigde vaardigheden inzichtelijk te maken en gemotiveerde mensen bij elkaar te brengen om van elkaar te leren.

Op woensdag 15 oktober om 16 uur bezoeken Digitaal Euro-commissaris Neelie Kroes en kersverse vicepremier Alexander De Croo, bevoegd voor de Digitale Agenda, de CoderDojo, georganiseerd in het MediaLab van het departement Design & Technologie van de Erasmushogeschool Brussel, in samenwerking met de organisaties CoderDojo Brussel en Maks vzw. Een 30-tal kinderen uit de buurt leren er op een speelse manier programmeren.

Neelie Kroes: “We leven in een digitale maatschappij, dus moeten vooral de jongere generaties over digitale vaardigheden beschikken en bijvoorbeeld kunnen programmeren. Ik vind het mooi om te zien hoe gemotiveerde vrijwilligers zich inzetten om kinderen bijvoorbeeld videogames te leren programmeren. Dankzij sessies als deze leren kinderen dat technologie meer is dan ‘iets leuk te vinden’ op internet. Ze leren dat je door te programmeren dingen kunt maken en aan iets kunt bouwen waaraan andere mensen plezier beleven."

Alexander De Croo: “De volledig uitrol van de Digitale Agenda in Europa zorgt voor groei en jobs. Op lange termijn levert de digitale economie in heel Europa bijna 4 miljoen extra jobs op. We mogen in België de digitale omslag niet missen. Ik zal in ons land dan ook verder bouwen op de Digitale Agenda van Neelie Kroes.”

Stijn De Mil, docent aan de Erasmushogeschool Brussel, zwaait met enthousiasme de deuren van het MediaLab open voor deze groep kinderen: “Het MediaLab is de uitgelezen plek om het enthousiasme van kinderen voor ICT en multimediatechnologie te voeden. Ons MediaLab is als een creatieve hotspot en een technologische speeltuin voor de kinderen.”

De organisatie van de programmeerworkshop in Anderlecht gebeurt door CoderDojo Brussel. CoderDojo Brussel maakt deel uit van een wereldwijde beweging van gratis coding clubs die als missie heeft kinderen te leren programmeren. Karin De Schepper, aan het hoofd van CoderDojo Brussel: “Wij zijn een 100% vrijwilligersbeweging die programmeren voor alle kinderen toegankelijk wil maken. Noem het gerust een soort scoutsbeweging van IT-knutselaars. Door apps en interactieve spelletjes te maken, robots en websites te bouwen tijdens maandelijkse workshops, leren de kinderen op een speelse manier de creativiteit aan te scherpen, logisch te denken, samen te werken en op hun beurt vaardigheden aan anderen door te geven. Allemaal sterke troeven in onze snel veranderende samenleving.”

Ann Peeters, pedagogisch coördinator Maks vzw: “Vanuit Kuregem zet Maks vzw het digitale al 15 jaar op de agenda, met extra aandacht voor kansengroepen. We organiseren basiscursussen en creatieve workshops voor jong en oud. We begeleiden ook (jonge) werkzoekenden. Mensen werken in onze workshops aan een digitaal eindproduct en helpen elkaar. We zien dat ze zichzelf overstijgen en vertrouwen winnen. Deze woensdagmiddag komen de Creakids van het wekelijks multimedia-atelier mee coderen.”

De drie organisaties – Erasmushogeschool Brussel, CoderDojo en Maks vzw – dragen ‘empowerment’ hoog in het vaandel. Coaches en mentors, oftewel gemotiveerde vrijwilligers, spelen hierbij een belangrijke rol. Zij stimuleren de kinderen om kritisch en probleemoplossend te leren denken, te experimenteren, creatief aan de slag te gaan, kortom aan zelfontwikkeling te doen.

CoderDojo is een voorbeeld van ‘European Best Practice’. Dit informeel onderwijsconcept bestaat ook elders in Europa. De CoderDojo’s zijn dermate populair dat ze de vraag niet kunnen bijhouden. Daarom gaan ze actief op zoek naar enthousiaste mentors om hun werking verder uit te breiden.


De pers wordt vriendelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn: 15 oktober 2014 om 16 uur, Erasmushogeschool Brussel, Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel.

MediaLab Erasmushogeschool Brussel

Stijn De Mil

e-mail: stijn.de.mil@ehb.be