Nieuw in de digitale bibliotheek in 2014

Studenten en personeelsleden van de Erasmushogeschool hebben toegang tot een digitale bibliotheek van meer dan 30 databaken met boeken, tijdschriften en kranten die via het internet te raadplegen zijn. In 2014 voegen we nog een aantal databanken aan deze collectie toe.

Academic Search Premier en Art Full Text

De multidisciplinaire databank Academic Search Elite werd Academic Search Premier (Ebsco) en omvat nu 2.400 extra academische tijdschriften – meer dan 4.700 in totaal - uit alle wetenschapsdisciplines (zie figuur). In 2013 werden er door studenten en personeelsleden 3.752 artikels (full-text) en 3.687 abstracts geraadpleegd in Academic Search Elite – dat waren er respectievelijk 1.631 en 1.284 méér dan in 2012. Door de recente uitbreiding van de content wordt verwacht dat het gebruik in 2014 nog hoger zal liggen.

Helemaal nieuw is de databank Art Full Text (H.W. Wilson). Deze databank biedt full-text toegang tot artikels uit meer dan 300 tijdschriften en bibliografische ontsluiting van meer dan 600 tijdschriften uit verschillende artistieke domeinen, waaronder architectuur en architectuurgeschiedenis, film, fotografie, grafisch design, kunstgeschiedenis, landschapsarchitectuur, televisie en video. Deze nieuwe content is een onschatbare aanwinst voor creatieve studenten (audiovisuele kunsten, landschaps- en tuinarchitectuur, multimedia en communicatietechnologie, …).

Terug van weggeweest: BSL Vakbibliotheek

Na een afwezigheid van één jaar maakt de BSL Vakbibliotheek in 2014 opnieuw haar opwachting in de digitale bibliotheek van de hogeschool. Deze collectie hoofdzakelijk Nederlandstalige online tijdschriften van uitgeverij Bohn Stafleu van Logum heet nu BSL Totaal Collectie en is beschikbaar op het SpringerLink platform. Zij omvat 42 verpleegkundige en paramedische tijdschriften die bijzonder interessant zijn voor de opleidingen verpleegkunde, vroedkunde en sociaal werk.

Verder kocht het departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur voor dezelfde doelgroep ook de BSL eBooks Gezondheidszorg die verschenen in 2013 aan en werd er verder geïnvesteerd verder in de uitbouw van de e-boekcollectie op EbscoHost en Books@OVID.

EhBIB Search

Alle nieuwe databanken zijn volledig geïntegreerd in EhBIB Search en kunnen dus samen met de bibliotheekcatalogus en andere e-bronnen doorzocht worden met een enkele zoekopdracht. Meer informatie over EhBIB Search vind je op de bibliotheekwebsite.

Wie deze databanken bij voorkeur via hun eigen interface doorzoekt, vindt de directe links in het bronnenoverzicht op de webpagina’s van de digitale bibliotheek.

En ook dit nog: Mediargus wordt GoPress Academic

Mediargus wordt op 1 februari 2014 GoPress Academic, met dezelfde inhoud maar op een nieuw platform. Wees voorbereid en registreer je nu reeds op http://academic.gopress.be/nl/vowb-register! Voor meer informatie kan je de bibliotheekwebsite of het nieuwsbericht dat eerder in de EhBrief verscheen raadplegen.

Vragen of opmerkingen over deze of andere bibliotheekdatabanken? Stel ze aan de bibliotheekmedewerkers van jouw departement of via bibliotheek@ehb.be.