Renovatie Koninklijk Conservatorium Brussel moet begin 2016 starten

Als alles goed verloopt zou de renovatie van het Koninklijk Conservatorium in Brussel begin 2016 moeten starten. De juridisch-financiële structuur van de drie overheden moet nog voor de verkiezingen van 2014 op tafel liggen. Dat hebben de bevoegde ministers van de federale, Vlaamse en Franse gemeenschapsregering woensdagavond gezegd tijdens de persconferentie.

De dringende vernieuwing van het Koninklijk Conservatorium zou in totaal 60 miljoen euro kosten, waarvan de drie overheden elk een derde financieren. Dat zal gebeuren via een juridisch-financiële structuur, die nog deze legislatuur op tafel moet liggen. Het heeft even geduurd voor er een akkoord kwam tussen de verschillende overheden. De situatie is dan ook complex, doordat het gebouw eigendom is van de federale staat maar wel ter beschikking staat van de Franse en Vlaamse gemeenschap. "Deze samenwerking is een mooi symbool voor het nieuwe België", zegt Vlaams minister van Onderwijs en Brussel Pascal Smet (sp.a).

De ministers kunnen nog niet zeggen wanneer het gerenoveerde gebouw er helemaal zal staan, maar de werken zouden begin 2016 van start moeten gaan. Al kan er nog vanalles tussenkomen, onder meer omdat het een geklasseerd gebouw is en dat kan moeilijkheden met zich meebrengen. Momenteel is de Regie der Gebouwen de gebouwen aan het inventariseren als voorbereiding op het masterplan voor de renovatie. De studenten van de onderwijsinstelling hebben al meermaals actie gevoerd tegen de slechte staat van het gebouw waarin ze les moeten volgen. De Regie der Gebouwen moet hun veiligheid verzekeren tot de site verbouwd wordt.

(bron: belga)