RITS-onderzoeker Maurits Wouters toont film Arcadia in New York

In het kader van zijn doctoraat in de kunsten aan de VUB en RITS l School of Arts presenteert Maurits Wouters zijn film Arcadia in New York tijdens het 'Experimental Intermedia' op 19 december 2014. Daarna volgt een voorstelling in Cinema RITS, op 14 januari 2015 om 19.00u.

Wouters' project spitst zich toe op analoge home video en wil via diverse artistieke creaties (film, installatie, tentoonstelling) begrijpen hoe deze culturele praktijk werd en wordt ingezet in de verbeelding van het (individuele en collectieve verleden en hoe deze praktijk tegelijk onze hedendaagse blik op dat verleden beïnvloedt. Elke film is tegelijk een onderzoek naar de performatieve kracht van experimentele film, daarbij de grens aftastend tussen fotografie, beeldende kunst en film.

Arcadia

Arcadia is een non-narratieve, meditatieve 70 minuten film. De film bestaat uit 7 shots. Het heeft 1 onderwerp, namelijk een meer (en diens mystieke aura). Arcadia is een meditatieve oefening in kijken. Deze film wordt ondersteund door Flanders Image, Brussels kunstenplatform, VUB, FWO & het RITS school of arts.

Maurits Wouters

Maurits Wouters studeerde in 2009 af aan de filmopleiding van het RITS. Daarna volgde hij de Master film- en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij is een filmmaker voornamelijk actief binnen het veld van de experimentele film maar breidt gestaag zijn terrein uit richting fotografie en beeldende kunst. Sinds oktober 2013 werkt hij met de steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen aan een doctoraat in de kunsten.

EI (Experimental Intermedia)

Experimental Intermedia werd in 1986 opgericht Phill Niblock (drone-componist & structural-filmer). EI stelt zich als doel om artiesten binnen het intermediale werkveld te promoten. Zo vonden o.a. Tony Conrad, Thurston Moore (Sonic Youth) & John Zorn de weg naar EI. Gedurende zijn 46 jarige bestaan heeft Experimental Intermedia meer dan 1000 exhibities georganiseerd in New York, in de rest van de VS & daarbuiten. Ieder seizoen ontwikkelt EI 20 evenementen; beheert het zijn platenlabel XL; gaat internationale samenwerkingen aan met verwante organisaties in België, Nederland, Duitsland, Portugal,… Experimental Intermedia wordt ondersteund door the New York State Council on the Arts, The David & Sylvia Teitelbaum Fund, Inc, the Aaron Copland Fund for Music, and the Phaedrus Foundation.

Links:  http://www.mauritswouters.be/

            http://www.flandersimage.com/browse-films/detail/arcadia

            http://www.kunstenplatformbrussel.be/