EhB-student Yannick Van de Velde in halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

De twee Belgische kandidaten, Yannick Van de Velde en Stephanie Proot gaan door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat maakte juryvoorzitter Arie Van Lysebeth vanavond bekend. Pianist Yannick Van de Velde is student  Postgraduaat Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij is blij maar beseft dat hij weinig tijd heeft om zich voor te bereiden. Wij wensen hem alvast veel succes!

De 24 halve finalisten worden voor hun Mozartconcerto begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, voor de tweede maal onder de leiding van Michael Hofstetter. Voor het recital van de halve finale moeten de kandidaten twee volledige en coherente recitalprogramma’s opstellen. De jury zal per kandidaat een van de twee voorgestelde programma’s kiezen. Het verplichte werk voor de halve finale is in opdracht gegeven aan Frederic Rzewski. Zijn werk voor solo piano 'Dream' krijgt zijn première op maandag 13 mei.

Het is van 2007 geleden dat er in de Elisabethwedstrijd voor piano nog Belgen naar de halve finale mochten. Stephanie Proot werd al geselecteerd voor de vorige editie in 2010. Maar voor haar eindigde de wedstrijd al na de eerste ronde. Dat was ook zo voor de twee andere Belgen, John Gevaert en de Waalse kandidaat Nicolas Franco. Maar in 2007 namen vijf Belgische pianisten deel aan de halve finale. Alleen Liebrecht Vanbeckevoort kon toen doorgaan naar de finale, ook hij was een alumnus van EhB.

(bron: cobra.be)

Bekijk hier het Cobra-interview met hem.