Studenten Verpleegkunde buigen zich over rugproblemen

Dat verpleegkunde een zwaar beroep is en dat veel verpleegkundigen rugproblemen hebben, is reeds lang gekend. Veel ziekenhuizen en organisaties zetten daarom in op preventie van rugproblemen en een goede rughygiëne.

De opleiding Verpleegkunde van Erasmushogeschool gaat zeer pro-actief tewerk in de strijd tegen rugproblemen: de eerstejaarsstudenten werken momenteel rond het project rughygiëne, waarbij ze zelf worden gewezen op het belang van een goede houding en waarbij ze ook advies gaan geven over een goede houding bij een aantal activiteiten.

De studenten gaan zelf op zoek naar informatie over deze problematiek en krijgen tijdens de projectweken les van het professionele manutentieteam van UZ Brussel.

Binnen het project doorlopen de studenten een aantal oefeningen en opdrachten en maken ze uiteindelijk zelf een instructieposter voor een goede houding bij onder andere het strijken, stofzuigen, tuinieren, bij het tillen van een kleuter of over een goede slaaphouding. De gemaakte filmpjes en de instructieposters worden nadien tentoon gesteld.

De projectweek eindigt met een symposium voor de studenten, waar ze met diverse experts in contact komen, zijnde zowel academici (Fac. Kinesitherapie, VUB), alsook vanuit preventieve hoek (IDEWE en MSH).