Tienjarigen uit Sint-Joost-ten-Node gaan aan de slag als verpleegkundigen

Kinderen tussen 10 en 14 jaar uit Brusselse aandachtswijken krijgen bij de VZW ToekomstATELIERdelAvenir (TADA) de kans om “de wereld van de grote mensen” én zichzelf te ontdekken. Op zaterdag 14 februari gaan de TADA-kinderen aan de slag als verpleegkundigen in het skillslab van de Erasmushogeschool Brussel.

Naar school gaan, huiswerk maken, een diploma...: kinderen krijgen voortdurend te horen dat het belangrijk is om goed je best te doen op school voor later. Wat ‘later’ juist is, ontdekken kinderen bijTADA. Ze krijgen er elke zaterdag van het schooljaar –en dit gedurende 3 jaar – praktijkles van bevlogen vakmensen (vrijwilligers) uit allerlei domeinen: bijvoorbeeld van advocaten, verplegers, kunstenaars, politie-agenten, ondernemers, ingenieurs en journalisten. Al doende leren de kinderen de samenleving, de arbeidsmarkt en hun eigen interesses en talenten kennen.

Ook de zorgsector komt aan bod. Op zaterdag 14 februari introduceren docenten en studenten van de Erasmushogeschool Brussel (EHB) de TADA-kinderen tot de wereld van de verpleegkunde in het skillslab van de EHB te Jette. Ter plaatse leren de kinderen dat verpleegkundigen niet vies moeten zijn van lichamen of van “handen uit de mouwen steken”. Op de agenda staan ateliers als “een patiënt een bedbad geven”, “een maagsonde leren “steken”, of “reanimatie -technieken”.

Inspiratie en motivatie

“Wij willen de toekomstperspectieven verruimen en onze kinderen extra kansen bieden om inspiratie op te doen voor hun toekomst”, zegt stichtster Sofie Foets. “TADA wil kinderen een prikkelende, leuke plek bieden waar zij hun zelfvertrouwen voeden en waar ze worden gemotiveerd om de wereld buiten de eigen woon- en leeromgeving te ontdekken.”

Merjem Ouelhadj, opleidingshoofd van de opleiding Verpleegkunde, ontvangt de TADA-kinderen met plezier.

Voor haar is het belangrijk dat haar studenten meewerken aan projecten met deze vorm van sociale aandacht: “Wij trachten onze studenten op te leiden tot maatschappelijk geëngageerde burgers, die rekening houden met de grootstedelijke context. Dit is een ideale leerschool, zowel voor onze studenten als voor de kinderen van TADA!”

Op de Facebookpagina vind je heel wat foto's. 

En nadien kregen we een enthousiaste mail van Jolien van TADA:

"Merci, merci! Het was een geweldige dag zaterdag. De kinderen waren super enthousiast. De dag had nog best wat langer mogen duren denk ik. Jullie hadden de workshops erg goed voorbereid. De kinderen waren heel de tijd actief aan de slag en dat is echt de bedoeling bij TADA.  Ik wil graag nog een keer benadrukken dat ik erg onder de indruk was van het niveau van de studenten. Ze spraken de kinderen op een erg respectvolle en activerende manier aan. Ze brachten structuur in de workshops en lieten de kinderen met enthousiasme voelen wat het is om deze taken te volbrengen. 

Chapeau dus voor hen en hun docenten!"

Extra info over ToekomstATELIERdelAvenir

ToekomstATELIERdelAvenir is een tweetalige VZW die in schooljaar 12 - 13 in Brussel is opgericht door Sofie Foets. De lancering van het initiatief was mogelijk dankzij de privé-sector, mede dankzij de Belgische zetels van de bedrijven CVC Capital Partners en Axa. Momenteel bereikt TADA wekelijks circa 150 kinderen in Sint-Joost-ten-Node. Deze kinderen krijgen gedurende 3 schooljaren praktijkles van bevlogen vakmensen in een ongedwongen, motiverende omgeving zonder prestatiedruk of evaluatiesysteem.

TADA heeft concrete plannen om vanaf september 2015 uit te breiden, door nieuwe TADA-antennes te lanceren in andere Brusselse gemeentes zoals Anderlecht, wijk Kuregem.  In dit kader is TADA op zoek naar nieuwe financiële partners die deze uitbreiding mogelijk maken.