Tips moeten burn-out bij verpleegkundigen helpen te voorkomen

Met een minisymposium op maandag 30 juni wil de Erasmushogeschool Brussel (EhB) verpleegkundigen bewust maken voor het gevaar van een burn-out. Het erkennen van burn-out en het herkennen van de eerste signalen zijn de beste preventieve maatregelen. 12,4% van de Belgische verpleegkundigen vertoont namelijk een risico op burn-out en 6,9% van hen heeft er een. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met de Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDEWE).

Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers zijn vatbaar voor burn-out. Dr. Sofie Vandenbroeck onderzocht voor IDEWE burn-out bij artsen en verpleegkundigen en zij stelt op het minisymposium haar rapport voor. Ze vindt dat niet zozeer de individuele kenmerken van de werknemer, maar eerder de kenmerken van de werkcontext als basis moeten dienen voor preventieve burn-out maatregelen. Binnen de bacheloropleiding Verpleegkunde geeft EhB verschillende praktische tips mee aan haar studenten, zodat ze zich op de werkvloer kunnen beschermen tegen burn-out. Op het symposium komt dit uitgebreid aan bod.

Expertise

Naast burn-out spitst het minisymposium zich toe op de rol van ziekenhuizen bij de bachelorproeven van de studenten Verpleegkunde. EhB gaat voor haar afstudeerprojecten actief op zoek naar samenwerkingen met het werkveld. En ze doet dat heel bewust. Door de contacten met de professionals krijgen de studenten op korte tijd toegang tot heel wat expertise. Voor de ziekenhuizen kunnen de proeven onder meer een instrument zijn om de eigen werking te evalueren en eventueel bij te sturen.

De samenwerking tussen EhB en het werkveld gaat nog verder. Zo werkt de hogeschool, in samenwerking met het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel, aan een vernieuwd simulatiecentrum. Dit ‘Skillslab’ bestaat uit hoogtechnologische modellen die op handelingen van studenten reageren zoals een echte patiënt. In het lab kunnen zowel studenten als professionals aan de slag. Verplegers kunnen in het simulatiecentrum bepaalde skills opfrissen of inoefenen.

Praktisch

Minisymposium Verpleegkunde en wetenschap
maandag 30 juni, van 8.30u tot 12.30u
Erasmushogeschool Brussel, departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur
Laarbeeklaan 121, 1090 Jette


Meer info

Erasmushogeschool Brussel
departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur

Jan Sents

tel.: 02/472 52 00
e-mail: jan.sents@ehb.be
www.erasmushogeschool.be