Top-ultraloopster Léonie van den Haak in debat over sport als levenskunst

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) organiseren op dinsdag 10 maart de Science Bar ‘Sport als levenskunst’. Want kan sport een levenskunst zijn? Wat is de invloed ervan op je leven? En is het wel gezond? Science Bar Brussel vraagt het onder meer aan de Nederlandse ultraloopster Léonie van den Haak. 25.027 km heeft ze in de benen, aldus haar blog. In 2013 en 2014 behaalde ze tientallen eerste plaatsen en in 2012 was ze tweede in de prestigieuze Spartathlon in Griekenland, een loopwedstrijd van 246 kilometer.

Wanneer sporten verder gaat dan een hobby en een sporter topsportniveau behaalt zonder daar per se zijn of haar brood mee te verdienen, dan wordt sport misschien wel beleefd als een levenskunst. Maar is zo’n sportief leven echt gezond? Science Bar Brussel, het wetenschapscafé van EhB en VUB, laat op dinsdag 10 maart (ervarings)deskundigen aan het woord over dit thema.

Naast ultraloopster Léonie van den Haak uit, die zal vertellen wat de invloed van duursport is op haar leven, komen ook VUB-professoren Marc Van den Bossche en Romain Meeusen praten over de meerwaarde en gevaren van topsport.

Deelnemers aan het debat

•  Léonie van den Haak, ultraloopster en blogster. Eerste plaats op verschillende ultraloopwedstrijden (100 km Amsterdam, 6u Haarlemmermeer, 12u Maasmechelen en 24u Berlijn, 2014) en tweede plaats Spartathlon 2012 (246 km) in 28:42:36.

•  Marc Van den Bossche, professor wijsbegeerte VUB. Auteur van ‘Wielrennen’ en ‘Sport als levenskunst’. Gespecialiseerd in de filosofie van de lijfelijkheid en zelf ook duurloper en wielrenner.

•  Romain Meeusen, professor sportfysiologie VUB en hoofd BLITS (Brussels Labo voor Inspanning en Topsport). Auteur van verschillende internationale wetenschappelijke artikels rond duursporten, blessurepreventie en neurofysiologie van sport.

•  Joeri Van den Brande, directeur studentenvoorzieningen EhB. Filosoof, klinisch psycholoog en duurloper.

Praktisch

Science Bar Brussel op 10 maart 2015, 19u in het Rits Café

(A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel).

De toegang in gratis.

De Science Bar Brussel is een maandelijks afterwork wetenschapscafé, georganiseerd door de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.