Uniek werk-leertraject voor werkzoekenden in IT

Met Switch2IT slaan VDAB, Erasmushogeschool Brussel en Agoria de handen in elkaar voor een uniek werk-leertraject. Werkzoekenden worden via een gecombineerd traject van contactonderwijs (VDAB), afstandsleren (Erasmushogeschool Brussel), stage en werkplekleren opgeleid tot bachelor in de Toegepaste Informatica.

Het Switch2IT-programma start met een intensieve informatica-opleiding bij VDAB, gecombineerd met het eerste deel van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica aan de Erasmushogeschool Brussel. Na dit voorbereidende traject van negen maanden gaan de cursisten op bedrijfsstage. Het sluitstuk van de opleiding bestaat uit een vier vijfde tewerkstelling van de cursist in een IT-bedrijf, gecombineerd met het behalen van het bachelordiploma in blended learning.

ICT als blijvend knelpuntenberoep

Het profiel van digital expert (ICT) staat al jaren in de top-5 van knelpuntenberoepen. Uit de ICT-arbeidsmarktenquête van technologiefederatie Agoria blijkt dat er in de volledige Belgische economie 11.700 openstaande vacatures zijn voor digital experts of ICT’ers. Baudouin Corlùy, directeur ICT van Agoria: “Bedrijven hebben het enorm moeilijk om hun ICT-vacatures in te vullen. Agoria is dan ook heel enthousiast over het Switch2IT-programma van VDAB en Erasmushogeschool Brussel. Cursisten die de Switch2IT-opleiding tot een goed einde brengen, gaan een mooie toekomst tegemoet, want de vraag naar ICT-profielen blijft erg groot. ICT’ers zijn onmisbaar voor het goed functioneren van onze bedrijven en overheden. We hebben echt nood aan goed opgeleide analisten, programmeurs en mensen die ICT-projecten kunnen opzetten. Initiatieven als deze zijn dan ook broodnodig.”

VDAB en Erasmushogeschool Brussel bundelen de krachten

Uniek aan deze opleiding is dat VDAB en Erasmushogeschool Brussel hun expertise bundelen om een programma op maat aan te bieden.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “VDAB heeft niet lang getwijfeld om met partners Agoria en de Erasmushogeschool in zee te gaan voor dit project. In Limburg loopt er immers al sinds 2012 een zeer succesvolle Switch2IT. Een topformule waarmee de partners ‘op maat’ tegemoetkomen aan de vraag van de arbeidsmarkt. Het project vraagt een serieuze inzet van werkzoekenden en werkgevers. En omdat de cursist als junior ontwikkelaar start, is ondersteuning op de werkvloer nodig. Hierbij kan een stage of IBO (individuele beroepsopleiding) uitkomst brengen. VDAB helpt bij het opstellen van het stage- of opleidingsplan en de opvolging van het leertraject. Er is ook een financiële compensatie voor de opleidingsinzet van de werkgever. Switch2IT is een duidelijk win-win project!”

Luc Van de Velde, algemeen directeur van de Erasmushogeschool Brussel, benadrukt het belang van een bachelordiploma voor ICT-werkkrachten: “Als hogeschool hebben wij de belangrijke maatschappelijke taak om gekwalificeerde mensen aan de arbeidsmarkt te leveren. De ICT-sector in het bijzonder vraagt immers goedgeschoolde werkkrachten die een brede vorming hebben gekregen. Ons departement Design & Technologie kan dankzij haar uiterst relevante programma in de Toegepaste Informatica en haar ruime ervaring met afstandsleren écht een verschil maken voor de Switch2IT-studenten. De knowhow die VDAB en Erasmushogeschool Brussel samen op tafel leggen, is gewoon indrukwekkend.”

ICT bedrijven zetten hun schouders onder het Switch2IT-programma

Heel wat ICT-bedrijven hebben hun enthousiasme al uitgedrukt over het Switch2IT-programma en engageren zich om stages aan te bieden om de deelnemers zo snel mogelijk actief te krijgen op de arbeidsmarkt. Accenture, het globaal consultancybedrijf dat digitale transformatie op de voorgrond plaatst, heeft al ervaring met Switch2IT. “Onze ervaringen met Switch2IT zijn zeer positief en het programma heeft ons talentvolle medewerkers opgeleverd”, zegt Bart De Ridder, Accenture Technology Lead. “Stages zijn een zeer nuttige manier om de juiste IT-capaciteiten in onze samenleving te krijgen, en die zullen broodnodig zijn in de digitale wereld van morgen. We kijken er naar uit om onze samenwerking met de partners van Switch2IT voort te zetten.”

Praktisch

Start van de opleiding is februari 2015 (voorafgegaan door een oriënterende module van 1 maand).

Op 1 december 2014 organiseren de partners om 9u een infomoment in het VDAB Competentiecentrum, Interleuvenlaan 2 (bedrijf 1206), 3001 Heverlee. De pers is daar eveneens hartelijk welkom.


Lees ook de uitgebreide quotes van Baudouin Corlùy, Fons Leroy, Luc Van de Velde en Bart De Ridder.

Meer info

Erasmushogeschool Brussel, departement Design & Technologie
EhB-coördinator Switch2IT

Bert Van Rillaer

tel.: 02/523 37 37
e-mail: bert.van.rillaer@ehb.be

of

VDAB
woordvoerder

Bartelijne van den Boogert

e-mail: bartelijne.vandenboogert@vdab.be

of

Agoria
directeur ICT Agoria

Baudouin Corlùy

e-mail: baudouin.corluy@agoria.be

www.vdab.be/agenda/infosessie-professionele-bachelor-toegepast-informatica